Er dreigt in Nederland een epidemie te ontstaan van een te korte nachtrust. Dit blijkt uit voorlopige resultaten van een studie naar het slaapgedrag. Bijna een derde van de bevolking slaapt dagelijks zes uur of minder. 

Daarnaast drinken velen als ochtendritueel een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Een groot percentage hiervan geeft aan dat ze niet meer zonder hun kopje koffie kunnen. Koffie heeft een bewezen effect op onze prestaties, ook dr. Monicque Lorist, universitair hoofddocent experimentele psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen bevestigt dit. “Koffie heeft niet alleen een gunstig effect op de cognitie als er sprake is van een slaaptekort, maar ook bij uitgeruste mensen. Wel geldt dat de effecten groter zijn naarmate er meer sprake is van een slaaptekort. Eigenlijk heel logisch, want als je goed uitgeslapen bent, presteer je al optimaal en is er minder ruimte voor verbeteringen. In de loop van de dag, als de vermoeidheid toeneemt, zijn de effecten van koffie dan wel weer beter te merken.”

Kun je koffie zetten gebaseerd op de slaapkwaliteit? Als je van een echte koffiedrinker de slaap kunt meten kun je hier op inspelen door automatisch koffie te zetten gebaseerd op de kwaliteit. Een koffie die minder cafeïne bevat naarmate onze slaapkwaliteit toeneemt. Er zijn een hoop smartphone apps die de slaap analyseren. Ze kunnen slaapstadia bepalen, je helpen snurken te voorkomen of bijvoorbeeld lucide dromen stimuleren. Of het allemaal werkt valt te betwijfelen, toch is de data erg interessant om op basis hiervan koffie te zetten.

Sleep Cycle is misschien wel de meest bekende en meest verkocht applicatie onder de sleep trackers. Sleep Cycle werd in 2013 door Lifehacker zelfs uitgeroepen tot meest populaire iPhone app. De applicatie bevat o.a. slimme alarmen en rustgevende geluiden voor het slapen gaan. Sleep as Android is de Android-tegenhanger van Sleep Cycle. Sleep for Android (€3,29) heeft helaas geen eigen API (Application Programming Interface) om data uit te kunnen lezen. Dit word gecompenseerd door een betaalde add-on genaamd SleepCloud (€0,99). Met deze app kun na goedkeuring van de ontwikkelaar, data via een externe API aanvragen. Ook is er een mogelijkheid om je data in de Cloud op te slaan. Zo belandt er een bestand op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive. Deze tools hebben eigen openbare API’s om de slaapdata op te kunnen vragen.

Na een test met Sleep for Android en SleepCloud kwam ik erachter dat er bij het afgaan het alarm data word verstuurd naar Dropbox (of Google Drive). Dit betekend dat je kunt inspelen op het afgaan van het alarm. Via de JavaScript Dropbox API ben ik na toestemming in staat om dit bestand met slaap data op een webpagina aan te spreken.

client.readFile(‘Apps/Sleep Cloud Backup/Sleep as Android Data’, function (error, data) {

Met deze data kan ik een simpele webpagina genereren met de tekst: ‘Je hebt afgelopen nacht 7 uur geslapen’. Deze data kan weer gecommuniceerd worden met de Arduino, dit is een populaire “micro computer” die gebruikt wordt door elektronica hobbyisten. Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de Johnny-Five. Een universeel JavaScript Robotics platform die via JavaScript bijvoorbeeld de Arduino en Raspberry Pi kan aansturen. Het instap leven van Johnny-Five is laag vanwege de uitgebreide documentatie, zoals te zien in dit voorbeeld van het aan het uit zetten van een LED lampje.

board.on(“ready”, function() {
var led = new five.Led({
pin: 13 });
led.blink(); });

Ook voor het besturen van de Arduino via een knop op een webpagina aan de hand van Johnny-Five valt een voorbeeld te vinden. Deze code vormt de basis om servo’s en relais aan de Arduino te besturen vanaf het web aan de hand van de slaap data. Dit is de basis voor het zetten van slimme koffie!